Landmand Kjeld Holm, firma Solwang

Situationen - personlig stress og truet på sin landbrugsvirksomhed.

Start på personligt stressforløb oktober 2018 og senere i forløbet inddragelse af virksomhedsrådgiver Thomas Christensen, Innovation City, som jeg kendte og vidste han kunne hjælpe Kjeld på den finansielle rådgivningsdel.
Vi inddrog Kjelds kone, Charlotte i et målrettet fælles forløb med fælles møder hver 14 dag det næste års tid. 

Kjeld beretter her med sine egne ord.

"Når man arbejder i landbruget, kan det forekomme man kører fast i en blød lavning"

Efter flere gange at have forsøgt selv at komme fri, er det kun blevet meget værre. Man kan hverken komme frem eller tilbage og i hvilken retning man kører er helt håbløst.

I sådan et tilfælde er man nødt til at ringe efter professionelle for at komme fri!

Grunden til at der skal professionel hjælp til er, at der kan ske voldsom skade ved ophaling, hvis man ikke tænker sig om

Jeg ringede ikke efter hjælp, men prøvede og prøvede i flere år på at komme op ved egen hjælp.

Til sidst var jeg kørt så fast at min hustru, Charlotte, kunne se at der skulle professionelle til for at få mig op af hullet.

Jeg havde mistet retningen, modet og lysten og var på randen af at opgive. Jeg var kørt fast i det økonomiske og mentale mudder Det eneste jeg holdt fast i, var min familie, alt andet kunne være lige meget.

Af Charlotte, fik jeg et gavekort til et møde med coachen Gitte Houmand til min 51 års fødselsdag

Det skulle vise sig at være starten på min ophaling Den første del af coaching forløbet, blev jeg hevet rundt i hele følelsesregisteret for stille og roligt igen at få bid/ fodfæste.  Det var meget voldsomt, jeg skulle sige fra til så meget

  • socialt samvær
  • fritidsaktiviteter
  • sport
  • alkohol

Det handlede kun om tre ting, ro - ro - ro.

Kunne maks klare halvanden til 2 timer, når vi var til familie sammenkomster eller faglige landbrugs møder, så begyndte mine øjne at løbe i vand, jeg blev helt tyk i hovedet og måtte gøre et eller andet, rydde op, gå udenfor.  Håndbold spillet, som jeg er så glad for, tvang jeg mig afsted til på trods af coachens anbefaling om at sige fra til al social og fysisk aktivitet, fordi jeg elskede håndbold spillet så meget. Når jeg sad i omklædnings rummet turde jeg ikke sige noget, rystede af skræk og kunne krybe i et musehul, men trodsede frygten.

I de første 40 år af mit liv har jeg været her og der og alle vegne, og der var uanede mængder energi.

Nu var jeg kommet dertil hvor balancen mellem energiforbrug og opladning var blevet alt for skæv

Daglige informationer, gøremål, ansvar og beslutninger oversteg langt hvad mit batteri kunne klare. Der blev fyldt meget mere på end der blev sagt fra til. Rygsækken blev for tung, der var i høj grad tid til af gøre rygsækken lettere.

Familien var min base og Charlotte min klippe eller islænding ( Uffe Ellemann's udsagn om stærke kvinder).

Min virksomhed og driftsledelsen af den var blevet min største last i rygsækken.

Jeg havde tabt mange penge de sidste tre år på vejrlig, dårlig management og stort set ingen risikostyring. Der blev koblet en virksomhedsrådgiver på, Thomas Christensen, InnovationCity.

Jeg lagde mig fladt ned og lod Gitte og Thomas overtage styringen.

DET skulle vise sig at være min redning - for mig og min virksomhed.

Charlotte blev involveret, og der blev skemalagt bestyrelses møder hver  14. dag det næste halve år. Alle blev sat ind i status her og nu, så der kunne skabes et overblik.

Jeg har altid nydt stor tillid i min bank og sådan skulle det gerne fortsætte.

Da jeg nævnte over for min bank at jeg havde hyret en coach og en virksomhedsrådgiver, blev tilliden til mig ikke mindre, selvom det kostede en pæn sum penge Der er stadig lang vej med min virksomhed, men vi er godt på vej.

  Midlet i første omgang er Down sizing

  • Opsigelse af forpagtninger, frasalg og finde ind til kernen.
  • Og mig selv, hvad med mig, hvordan går det dig, Kjeld?
  • Ved at meditere  hver morgen, føler jeg mig nærværende, håndterer og reagerer  hurtigere, sover igen godt om natten, har bedre overblik og skriver de tanker ned, der ikke kan håndteres inden for 2 min

"Alt er godt"

Kjeld Holm