Landmænd i transition del 2. (Psykologisk forandringsproces)


En høj arbejdsmoral og en misforstået holdning til begreberne "selvomsorg" og "personligt lederskab" kan have fatale konsekvenser for en landmand. Han knokler og knokler for han bliver aldrig færdig. Der er altid arbejde, der skal gøres. Det sidste, han prioriterer som vigtigt, er ham selv. 

- Driften er vigtigere. 
- Dyrene er vigtigere. 
- Produktionen er vigtigere. 
- Medarbejderne er vigtigere. 
- Leverandørerne er vigtigere.

Opbygningen af den indre stress er igang. Selvom symptomerne banker på, ignoreres de i for lang tid og til sidst er landmandens tilstand kritisabel, og jeg kommer ind i billedet.
Landmanden er begyndt at tænke negative tanker, og hans naturlige flow er efterhånden helt forsvundet. Han er styret af pligter fremfor lyst, motivation og glæde.

Da jeg begyndte at arbejde med landmænd, blev jeg indviet i den komplekse sammensætning af forskellige hjælpere af professionelle folk, der er inde over driften af et landbrug:
- Banken med flere rådgivere
- Kreditforeninger
- Landbrugsrådgivningsfirmaer
- Landboforeninger
- Gårdråd
- Private faglige konsulenter indenfor landbrugsproduktion
- Faglige netværk med ledelse som fokus
- Og sidst, men ikke mindst familien, ofte fra et generationsskifte med stærke følelser og som kan være udfordrende at navigere i

Alle med meninger og holdninger, ideer og velmenende råd til hvordan landmanden skal tænke, gøre og handle. Der er mange mennesker at forholde sig til i forhold til hans eget liv, hans egne følelser, vilje, evne og det er en balancegang at navigere i. Et hav af deadlines og regler fra Staten. Set fra oven kan det være forståeligt, at landmanden netop ikke prioriterer sig selv. Han ønsker ikke at være egoistisk.

Af ovennævnte hjælpere står der fejlagtigt ikke personlig coach. 

Når jeg møder landmanden første gang, er han presset. Han er kommet til en erkendelse af, at han brug for nogle "redskaber" så han kan komme videre. Og det kan kun gå for langsomt. Han er målrettet på resultater. "Hvornår kan jeg blive frisk igen?", spørger han. Han tænker, hvor svært kan det være. 

Jeg elsker at arbejde sammen med sådant et mindset. Viljen til at komme videre. Selvom jeg har arbejdet som personlig coach i snart 15 år, har jeg ikke en ensrettet køreplan for hvordan vi gør. Jeg har derimod fundet min egen vej til at hjælpe. Hvert møde er et nyt menneske, der sidder overfor mig. Dette menneske tænker sine egne tanker om sig selv og verdenen udenfor. Det er de tanker, der er den røde tråd i vores coachingsamtaler. Vi ser nysgerrigt på, hvordan landmanden tænker om sig selv, hvordan han forstår "selvtillid" - "selvværd", og hvad han tænker om den situation, han befinder sig i pt og hvordan han tror, han kan ændre den.

Stay tuned for del 3 imorgen:-)

#coachgittehoumand #landmandscoach #landmand #personligtlederskab #ledelse

Skrevet af Gitte Houmand kl. 15:17
personer har besøgt siden

0 kommentarer :

Kommentér